kwaliteitsverlies door export als eps

  • Ingrid

    Wanneer je binnen, in mijn geval corel draw, een tekening maakt, en deze exporteert als EPS, gaat er veel kwaliteit verloren. Als je deze EPS file in een opmaakprogramma opent, is deze afbeelding heel erg gebitmapt. Hoe los je dit probleem op.

    Ingrid

  • Paul Smit

    Een eps-bestand kun je alleen bewerken in een tekenprogramma. Zodra je een eps bestand importeert in een opmaakpaket dan krijg je inderdaad alleen een bitmap te zien. Die bitmap is dus niet de eigenlijke tekening maar een lage resolutie dump in feite alleen geschikt om de echte afbeelding te positioneren.

    Eps-bestanden zijn vrij fors en dat is de reden dat je in opmaakpakketten alleen die bitmap krijgt te zien, mits je daarvoor gekozen hebt bij export, anders zie je een groot kruis op de plaats waar bij het afdrukken je tekening wordt ingevoegd.

    Sla je de pagina op dan wordt het originele eps-bestand aan die pagina gekoppeld. Je zult dan zien dat als je het opgemaakte dokument op een postscriptprinter afdrukt je tekening er precies zo uitziet als dat je hem in Corel hebt gemaakt.

    Als je een tekening in Corel exporteert naar eps dan zie je een optie bitmap. Daar kun je de kwaliteit van de bitmap aangeven. Dit heeft alleen invloed op de shermweergave maar niet op de afdruk met een postscriptprinter.

    In de drukkerswereld heeft men graag een postscript bestand omdat dit platvorm onafhankelijk is.